Vše, co byste měli vědět o vláknině

30. ledna 2013 v 11:26 | El.Michelle |  Zdraví


Je to nestravitelná část rostlinné potravy. Chemicky je to směs neškrobových polysacharidů a několika dalších složek (celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy). Je ideální pro hubnutí, protože pořádně zasytí a přitom neobsahuje žádnou energii. Vláknina jsou velmi důležitá. Dostanou se až do tlustého střeva. Pokud budete mít nedostatek vlákniny, tak můžete mít různá civilizační onemocnění - např. rakovina tlustého střeva a vznik nepříjemných bolestivých hemeroidů. Dělíme na rozpustnou a nerozpustnou.



Rozpouští se v tlustém střevě a změkčuje stolici, což napomáhá při zácpách. Důležité je, aby jsme měli velký příjem tekutin. Pomocí střevních bakterií se v tlustém střevě téměř rozkládá.

Mezi rozpustné vlákniny se řadí:
• Hemicelulóz (= základní vláknina v kukuřici a pšenici)
• Pektin (ovoce - jablka, hrušky, broskve a bobule - angrešt, rybíz)
• Inulin (česnek, čekanka, artyčoky)

Účinky:
→ Snižuje hladinu krevního cholesterolu a absorpci cholesterolu z potravy
→ Snižuje kyselost žaludku a zpomaluje proces jeho vyprazdňování


Není rozpustná ve vodě, ale dokáže ji velmi dobře absorbovat. Pro člověka je nestravitelná (protože nemáme enzymy, které by je rozštěpily). Dodává pocit nasycenosti a pomáhá snadnému vyprazdňování tlustého střeva.

Mezi nerozpustné vlákniny se řadí:
• Celulóza (bruktovivá a kořeněná zelenina, ovoce, slupky obilníýh zrn)
• Lignin (houby)

Účinky:
→ Poháhá v prevenci střevních potíží
→ Pomáhá v prevenci zácpy
→ Pomáhá v prevenci rakoviny střev
→ Zmírňuje hemeroidy


Spousta výzkumů potvrdilo, že lidé s nadváhou, kteří zvýšili konzumaci vlákniny (hlavně rozpustné), ztratili hodně na váze. Efekt vlákniny ale není ve spalování tuků. Je to kvůli tomu, že vláknina se pomaleji dostávají do žaludku a tak se pocit hladu objeví později, takže máte méně hlad a tím pádem méně jíte. A také tyhle jídla bývají málo kalorická s nízkým obsahem tuku.


Dospělý člověk by měl denně sníst přibližně 25 - 30 gramů vlákniny. U dětí je to tak, že ke věku přičteme 5 (já mám 14, takže denně bych měla sníst tak 19 gramů.) Bohužel se zjistilo, že většina lidí konzumuje denně míň jak polovinu denní dávky.


- Snídejte ovesné vločky nebo celozrnné pečivo
- Místo bílého pečiva se naučte jíst celozrnné nebo vícezrnné
- Vyměňte bílou rýži za hnědou
- Pravidelně jezte ovoce a zeleninu


• Kukuřice
• Sušené ovoce
• Mandle
• Jablko
• Hruška
• Hnědá rýže
• Celozrnné pečivo
• Čočka
• Fazole
• Ovesné vločky
• Maliny
• Brokolice
• Pohanka
• Cizrna
• Avokádo

Tenhle článek už píšu víc jak dvě hodiny, takže vyhlašuji přísný zákaz kopírování !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hannah W. Hannah W. | Web | 30. ledna 2013 v 12:18 | Reagovat

Mm měla bych přidat zase vlákninu do jídelníčku, poslední dobou jí tam mám pěkně málo :D
Včera jsem pekla muffiny právě ♥

2 Caroline. Caroline. | Web | 30. ledna 2013 v 12:20 | Reagovat

přímo taky jsem to tak mělaa:3
je kráásnáá.
aha, tak jak se na to dívam, vlákninu v podstatě nejím vůbec:D sakra-.-

3 find-perfect find-perfect | Web | 30. ledna 2013 v 16:49 | Reagovat

Jé já budu nejspíš převlákninovaná :D kukuřici jim furt :D

4 minnie minnie | Web | 30. ledna 2013 v 19:00 | Reagovat

super článek :) a co zelenina ? ta snad vlákninu nemá? myslela jsem že bude na prvních místech :)

5 Denisa Denisa | Web | 30. ledna 2013 v 20:21 | Reagovat

tak to se ti povedlo! jsi šikovná když píšeš takovéhle zajímavé články :)
hlavně mě zaujali ty potraviny kde vláknina je, skoro všechno z toho jím, takže vlastně pohoda :)

6 Hannah W. Hannah W. | Web | 31. ledna 2013 v 11:19 | Reagovat

Jak se ti daří zlato? :)
Ráno jsem si vzpomněla na tvůj článek a dala jsem si extra porci ovesných vloček :D

7 i-am-just-a-dreamer i-am-just-a-dreamer | Web | 24. února 2013 v 20:02 | Reagovat

Super článek, máš to opravdu moc hezky napsané :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama