Nahlédněte do světa éček

16. března 2013 v 23:10 | El.Michelle |  Zdraví
Když se řekne "éčka", co se vám vybaví? Většinou z toho máme hrůzu, ale ne všechny jsou špatné.

Nejdříve si pojďme vysvětlit. Co to jsou éčka? Éčka jsou přídatné látky v potravinách, které slouží k tomu, aby potraviny déle vydržely a také, aby byla lepší chuť, vůně a další věci, na které často naletíme.

Éčka se dělí na různé skupiny, například emulgátory, barviva, konzervanty, antioxidanty atd. Je toho dost.
Jsou éčka, které velmi škodí našemu zdraví, ale také existují i takové, které jsou pro nás velmi důležité.

Tady máte éčka, kterých se nemusíte bát. Je jich jen pár. Jinak jich je mnohem, mnohem víc.

E100 - Kurkumin ( skupina - barvivo )
Přísada do kari, hořčice, k obarvení potrav. výrobků.
Vykazuje protinádorové a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu.


E101 - Riboflavin (vitamin B2) ( skupina - barvivo )
Využívá se v zavařeninách, mléčných výrobcích, zmrzlinách, cukrovinkách a ovocných nápojích.
Je důležitý. Ovlivňuje dobrý stav našich orgánů a imunitní systém. Dobrý na migrénu a hojení ran.

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny ( skupina - barvivo )
K barvení těstovin, nápojů a cukrovinek.
Podporuje hojení ran a má příznivé účinky na náš metabolismus.

E322 - Lecitin ( skupina - emulgátor, antioxidant )
Zpomaluje žluknutí a snižuje prskání oleje při smažení.
Posiluje mozkové funkce a snižuje hladinu cholesterolu.

E380 - Citrát amonný ( skupina - regulátor kyselosti )
Používá se jako stabilizátor a k úpravě kyselosti.
Nejsou žádné negativní účinky na naše zdraví.

A éčka, kterých bychom se měli vyhýbat. A zase.. je jich mnohem víc.

E133 - Brilantní modř FCF ( skupina - barvivo )
Obsaženo v pekařských, cukrářských výrobcích a nealkoholických nápojích.
Může způsobovat dětskou hyperaktivitu a je podezření na rakovinotvorné účinky.

E249 - Dusitan draselný ( skupina - stabilizátor, konzervant )
Uzeným masům dodává chuť a barvu. Zabraňuje růstu bakterií.
Způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle.

To by možná stačilo. Snad jsem vám dala nějaké nové informace.
Já jsem se teď hodně naučila a budu se o éčka zajímat víc a víc. Takže možná se tu někdy objeví další článek.

S láskou,
El.Michelle ♥
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zoey* Zoey* | Web | 17. března 2013 v 8:10 | Reagovat

Děkuji ;)
těch éček je hrozné množstí no :/ bohužel :/ nejhorší je, že člověk nepozná co se pod kterým É skrývá :/

2 healthy-happy healthy-happy | Web | 17. března 2013 v 9:40 | Reagovat

Jednou jsem měla šunku/salám nevim ani co to bylo asi 20Eček a nebylo tam ani pravé maso..fuj

3 Kristl Kristl | Web | 17. března 2013 v 10:30 | Reagovat

Zajímavé informace :O.
P.S. Film se jmenuje Milý Johne :)

4 Ta pravá od Mattela Ta pravá od Mattela | Web | 17. března 2013 v 12:06 | Reagovat

Já se nikdy nějak extra o ečka nezajímala, ale mamka pracuje ve zdravé výživě, tak než něco sním, vždycky zkontroluje kolik to má éček a většinou to vyhodí :D

5 Zoey* Zoey* | Web | 17. března 2013 v 12:56 | Reagovat

Děkuji ;) neboj, s tímhle stylem jídla a cvičení asi už moc nezhubnu :) spíš se to snažím udržet a kdyby bylo štěstí, tk by to šlo třeba i dolu, ale určo nechci dopadnout spatně ;)

6 Lena Lena | Web | 17. března 2013 v 19:24 | Reagovat

Éčka jsou bohužel ve všem :/

7 Nii Nii | Web | 17. března 2013 v 20:53 | Reagovat

Ano, éčka... nojóno... :/

jo, oslavy..pfuu! >_<

8 Cass Cass | Web | 17. března 2013 v 21:24 | Reagovat

O éčka se nezajímám a asi ani zajímat nebudu, ale tohle je dobrý článek.

9 ...Dolly... ...Dolly... | Web | 17. března 2013 v 22:07 | Reagovat

super článok

10 Pocahontas Pocahontas | Web | 17. března 2013 v 22:46 | Reagovat

Zajímavý článek :) jinak pěkný zbytek neděle a dobrou noc ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama