Zázračné goji aneb kustovnice čínská

6. ledna 2014 v 17:29 | El.Michelle |  Potraviny

Goji [godži] neboli kustovnice čínská je zázračné ovoce nabité živinami. Stimuluje přirozenou imunitu a harmonizuje pH prostředí organismu. Goji je klenoten čínské medicíny. Je to velmi silný a účinný antioxidant, který zpomaluje stárnutí a zvyšuje odolnost vůči nemocem a rakovině. Je zdrojem vitality, zdraví a dlouhověkosti.

Obsah plodů kustovnice čínské
Z nutričního hlediska je goji pravděpodobně nejhodnotnějším ovocem na planetě. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin včetně všech osmi nejdůležitějších. Dále obsahuje až 22 stopových prvků (především zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor, germanium). Goji je nejbohatším zdrojem karotenoidů, které mají schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály, posilují imunitu, ženské i mužské reprodukční orgány, srdce, cévy i oči. Má až 500x více vitamínu C než pomeranče a také má hepatoprotektivní účinky, což znamená, že ochraňuje játra a pomáhá obnovit poškozené jaterní buňky. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamín B1, B2, B6 a E.


Legenda o Li Ching-Yuenovi
Li Ching-Yuen byl expert na čínskou medicínu a odborníkem na bylinky. Vařil si na radu taostického mudrce každý den polévku z goji a dožil se 256 let. K jeho dlouhověkosti rozhodně přispěla i jeho životospráva (nikdy nepil tvrdý alkohol, nekouřil, jedl v pravidelných intervalech po menších dávkách, byl vegatariánem, meditoval). Zveřejnil také jeho recept na dlouhověkost - ,,Udržovat si klidné srdce, sedět jako želva, chodit rychle jako holub a spát jako pes."

Kniha Jak přežít dobu jedovou od Anny Strunecké
Anna Strunecká v knize Jak přežít dobu jedovou popisuje, jak je škodlivé pro naše tělo užívání glutamátu a aspartamu. Přijde na řadu ale goji a vše zlé odžene. ,,Pokud se nám nepodaří důsledně se vyhýbat potravinám a nápojům s glutamátem a aspartamem, měli bychom uvítat objev čínských vědců z Univerzity v Hongkongu. Tam zjistili, že neurotoxickým účinkům glutamátu na mozek dokáže účinně zabránit extrakt z bobulí goji (Lycium barbarum). Ty jsou již k dostání v prodejnách zdravé výživy i u nás, takže bychom měli nosit pytlíček s těmito červenými sušenými bobulkami v kapse, cucat je místo bonbonů v naději, že nás chrání od všelo zlého, zejména před Alzheimerovou nemocí."

Kde sehnat goji?
Určitě v každé zdravé výživě ji prodávají. A pokud zrovna v té Vaši ne (což je nějaká výjímečná), tak pohledejte na internetu.


Tady je moje potěšení od tatínka. Uběhlo nějakých (plus mínus) 42 dní a já už tam mám pouze půl krabice (hmotnost celé krabice - 0,4 kg).


Vypadá to trochu strašidelně, co? Ale berme ohled na to, že je to zázračné jídlo.

Co s tím? Co čeho goji dát?
Já si goji dávám nejčastěji do snídaňových kaší (do mixéru dám banán, vločky, ořechy, semínka, goji, karob, vodu a rozmixuju), nebo také do snídaňových smoothie/koktejlů (stejné jako kaše, ale trochu více vody). Nebo si ho můžete dát do musli, udělat si z něj vývar (fuj, ten jsem si dělala a smrdělo to jak ponožky :D ) a nebo prostě jen tak experimentujte :)

Jíte goji? Máte ho rádi? Do čeho si ho nejčastěji dáváte?


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zítra Zítra | Web | 6. ledna 2014 v 21:08 | Reagovat

To sedí :D...právě jsem snědla celý svůj týdenní příděl. Nesmím si ho kupovat častěji než jednou týdně, nebo mě zruuinuje. Miluju tu chuť. Jím ho samotné, ale výborně se hodí do kaší na snídani, neboť upraví jejich kyselost.

2 Ko Ky Ko Ky | Web | 7. ledna 2014 v 16:12 | Reagovat

vypadá to moc hezké a musí to být zdravé,ale mě by to určitě nechutnalo :)

3 Kristl Kristl | Web | 7. ledna 2014 v 21:28 | Reagovat

Čoveče o tomhle ovoci jsem ještě neslyšela :).. no musím se ještě hodně vzdělávat :D.
Povedený článek :).

4 Natasha♥ Natasha♥ | Web | 8. ledna 2014 v 19:34 | Reagovat

Líbí se mi tvůj blog, nechceš spřátelit? :) Jsem "nová" :D

5 Tereza Tereza | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 21:12 | Reagovat

Miluju goji, jedla bych ho po kilech :-D

6 Karoline :) Karoline :) | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 22:29 | Reagovat

supr článek, goji mám ráda :) nejlépe s hádlovo-jablečnou kaší :)

7 Karoline :) Karoline :) | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 22:30 | Reagovat

*jáhlovo

8 Slečna A. Slečna A. | Web | 10. ledna 2014 v 10:59 | Reagovat

Dávám si ho do vloček :) Teda, dávám :D V pondělí jsem si koupila svůj první pytlíček :) Tak to mě těší, že to má takové vlastnosti :)) Chtěla bych to ale hrozně zkusit čerstvé.

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. ledna 2014 v 16:54 | Reagovat

:) Babička od jedné paní, která se čínské medicíně věnuje, dostala podobnou pikslu jako ty. A stále doma leží... Do kaše mě to moc neláká, ale... šlo by to přidat například pod maso?

10 kačka kačka | E-mail | Web | 5. července 2014 v 20:33 | Reagovat

Mne tiež chutí pripomína mi to hroziena so slabým čili

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama