Jablečný raw dortík

7. února 2014 v 9:55 | El.Michelle |  Recepty
Krásné ráno :) Ve středu jsem si v Tescomě koupila malou dortovou formu o průměru 12 cm, takže teď budu experimentovat s různými recepty a dělat nové a nové dorty/koláče. Máme doma hodně mandlových plátků, které mají trvanlivost do března, takže se musí co nejdříve zkonzumovat.

Už týden nejím pšenici a chtěla bych to vydržet alespoň měsíc. O knize Život bez pšenice jsem Vám už psala, jak mě nadchla a teď přišel čas to otestovat. Jak se zatím cítím? Celkem dobře, ale týden je krátká doba. Pokud to vydržím do konce měsíce (a to vydržím!), tak pak napíšu o tom článek. Také Vám mohu říct, že mě to baví nejíst pečivo (u těstovin je to horší). Sice párkrát dostanu chuť, ale (zatím) se ovládám. Vtipné je, že jsem vyměnila pečivo za zeleninu. Vždy si večer jdu namazat "rohlík" s pomazánkou (místo rohlíku si namažu okurek) a je to dost chutné a svěží.

A protože si dávám pauzu od pšenice, tak si nemohu péct ty klasické koláče/buchty/dorty z mouky (to je jedno, že je celozrnná). Také mě nadchla raw strava a právě proto jsem včera vytvořila jablečných raw dortík (raw = syrový).



RECEPT na dortovou formu o průměru 12 cm (pokud máte větší, dejte dvojté množství)

Spodní vrstva:
  • 5 datlí bez pecek
  • 100g mandlí (či ořechů)
Pokud máte mandlové plátky, tak stačí jen krátce namočit. Pokud ale máte normální mandle, tak namočte předem na několik hodin. Poté mandle scedíme a dáme do mixéru společně s datlemi. Vznikne z toho takové hutné, lepkavé těsto, které dáme na dno dortové formy a pořádně uplácáme.

Jablečný krém:
  • Asi 3 jablka bez slupky
  • 1/2 manga (můžete nahradit třeba hruškou)
  • 4 datle bez pecek
  • Lžička skořice
Vše dáme do mixéru a rozmixujeme. Doporučuji ale spíš na tohle použít tyčový mixér. Vznikne z toho takové voňavé jablečné pyré, u kterého se musíte udržet, abyste to celé nesnědli. Četla jsem, že je dobré do toho ještě dát namleté lněné semínka, které tu náplň/krém/pyré ztuží (chtěla jsem to tam dát, ale bohužel jsem zapomněla, hups).

Na posypání:
  • Strouhaný kokos
Jakmile dáme jablečný krém do dortové formy, posypeme kokosem a dáme do lednice. Je dobré to nechat uležet přes noc, takže je fajn vytvářet dortík večer. Já ho ale udělala ráno, takže odpoledne jsem už polovinu snědla (asi 6 hodin po dokončení).

Co je lepší na příjemnění dne než jednoduchý, zdravý a CHUTNÝ dortík?




Přeji krásný den :)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Slečna A. Slečna A. | Web | 7. února 2014 v 10:08 | Reagovat

Jéé, super, děkuju! :) Udělám si ho sama sobě na Valentýna :D Ne, jen 14. mám shodou okolností první volný den a konec zkouškového :D Jen - ty datle sušené? :) Přemýšlím, že jsem nikdy čerstvé asi ani neviděla totiž :D

2 El.Michelle El.Michelle | Web | 7. února 2014 v 10:24 | Reagovat

[1]: Jojo, sušené :)

3 Rahvira Rahvira | Web | 7. února 2014 v 10:36 | Reagovat

Taky si myju vlasy denně a taky na to kašlu, když vím, že nikam nepůjdu. :-D Pleť mám naopak úplně suchou a denně se mi na ní tvoří šupinky, i když si ji čistím a pořád mažu. :-/
Tenhle dortík vypadá vážně dokonale a chutně! ♥
Gratuluju k týdnu bez pšenice. Já bych nejradši nejedla lepek vůbec, ale nějak jsem k tomu ještě nedospěla. :-D Takové těstoviny nemusím, ale čerstvý kornspitz nebo seitan...! ♥ Nejdéle jsem to vydržela snad tři dny, kdy jsem jedla kukuřičné suchary a dělala si kukuřičné palačinky. Takže máš můj obdiv. Držím pěsti a těším se na případný článek. ;-)

4 Zítra Zítra | Web | 7. února 2014 v 13:10 | Reagovat

Achjo, ty raw recepty jsou skvělý. Proč, doháje, nemám mixér?

5 www.lucy-dreamer.blogspot.cz www.lucy-dreamer.blogspot.cz | Web | 7. února 2014 v 15:15 | Reagovat

Mnaaaam :)

6 Andullie Andullie | Web | 7. února 2014 v 15:20 | Reagovat

Nevím nevím, já bych bez pšenice asi být nemohla:D tedy jasně-mohla, ale nechce se mi do toho. Každopádně se těším na Tvé shrnutí, dojmy a poznatky:))
Dortík vypadá dobře, hlavně ten kokos<3

7 Victoria Victoria | Web | 7. února 2014 v 17:45 | Reagovat

Děkuji za tvou podporu :-*. Obě to dokážeme, gratuluji že už máš za sebou týden bez pšenice, jsi šikulka,drž se dál! Držím palce, to zvládneš ;). A u těch těstovin, když na ně mám chuť já, tak si kupuji bezlepkové, mají je v Albertu a jsou výborné. Mě tedy chutnají víc než ty klasické, tak určitě vyzkoušej ;-).
Jo mixér Vitamix je úžasnej :p musíme pořááádně šetřit :D. Já mám klasickej levnej mixér, na to moje mixování bohatě stačí, nejvíc odšťavňuji ;-). A díky za tipy na dokumenty, tyto jsem ještě neviděla, musím shlédnout :).
Jak píšeš s tím pečivem, tak já jsem si také myslela, že s tím budu mít problém, že na něj budu mít chuť a vůbec :D.

8 Barbora K. Barbora K. | 7. února 2014 v 19:26 | Reagovat

To vypadá naprosto úžasně ! <3 <3

9 letmebebeautiful letmebebeautiful | 7. února 2014 v 20:02 | Reagovat

Vypadá to krásně, někdy asi zkusím :))

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 7. února 2014 v 20:42 | Reagovat

:) vypadá moc pěkně. S omezením pšenice koketuju dost dlouho - koupila jsem si žitnou a pohankovou mouku, trochu začínám péct z luštnin a celkově se snažím nejíst tolik pečiva (u těstovin je to pro mě celkem snadné :) )
Bohužel, pšeničné výrobky představují nejsnazší svačinu do školy - ať už kuskus, těstoviny nebo jen obyčejný rohlík. Zeleniny musí mít člověk 3x tolik :)

11 Ko Ky Ko Ky | Web | 7. února 2014 v 22:41 | Reagovat

to musím vyzkoušet:) je to až moc lákavě chutné:)

12 Alsie Alsie | Web | 8. února 2014 v 10:56 | Reagovat

Tyjo, vypadá to jako pravá zasnněžená snídaně :3

13 Melisa Melisa | Web | 8. února 2014 v 11:58 | Reagovat

vypadá to jako normální upečená buchta a přitom je to RAW, super :D

14 Eva Eva | E-mail | Web | 8. února 2014 v 21:32 | Reagovat

To vypadá hodně dobře:)

15 katherine katherine | Web | 8. února 2014 v 23:06 | Reagovat

Ten dort vypadá skvěle! Než jsem začala jíst zdravě, tak mi dorty nikdy nechutnaly (všichni mi říkali, že jsem divná .. :D). Ale myslím, že tenhle bych si klidně dala. Většina lidí v mém okolí zdravou stravou poměrně pohrdá, takže si ho udělám pěkně pro sebe a náležitě si ho užiju. Třeba na narozeniny!:D
Jinak mockrát děkuju za pochvalu! :))

16 Zoey* Zoey* | Web | 9. února 2014 v 17:23 | Reagovat

Vypadá to skvěle- to musím prostě zkusit ;)

17 Wendy Wendy | Web | 9. února 2014 v 18:43 | Reagovat

Vypadá skvěle. :)
Taky si už musím pořídit tuhle menší formu, ta velká je... moc velká. :D

18 Emily Emily | Web | 9. února 2014 v 20:41 | Reagovat

Ježiš, to vypadá dobře. Ale to nesmím ani za nic.

19 Theresa Theresa | Web | 10. února 2014 v 19:03 | Reagovat

Mňamka,úžasné

20 Erička Erička | Web | 11. února 2014 v 13:05 | Reagovat

Vypadá úžasně, podobný jsem dělala minulý rok mamce k 50-tinám, chutnal skvěle :-)

21 Andy (Slečna A.) Andy (Slečna A.) | Web | 26. července 2014 v 11:56 | Reagovat

Tak už mám namočené mandle a odpoledne se na to vrhám! Bohužel, nemám hrušku, tak to bude čistě jablíčkové, pokud mě nenapadne, kde ji uškubnout :D Ale těsím se na to! :)

22 kakamce kakamce | 30. července 2014 v 14:13 | Reagovat

Výýýbornýýý

23 Lucíík Lucíík | Web | 21. listopadu 2016 v 21:49 | Reagovat

Vypadá to krásně. :-) Snad to zvládnu i já. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama